Lisbeth Kolberg (56) bor i en liten bygd som heter Glomfjord, i naturskjønne Meløy kommune, noen mil sør for Bodø. Hun har en sykdom som har ført til flere operasjoner i nakken og brystryggen, og etter første operasjon kunne hun verken sitte, stå eller gå.

Operasjonene er årsaken til utfordringene med bena da de svikter uten forvarsel og har dårlig koordinasjon. Brystryggen og nakken er bøyd, noe som gjør henne ustødig, i tillegg til at det å gå mer enn korte distanser er utfordrende og svært smertefullt. Alt dette førte til at hun ble inaktiv og vegret seg for å bevege seg ute.


Sist vinter deltok Lisbeth i kommunens nye tilbud innen rehabilitering, såkalt Hverdagsrehabilitering.

For svært mange handler det om å mestre hverdagslivets utfordringer. Hverdagsrehabilitering inkluderer kombinasjon av trening, teknologiske løsninger, endring av omgivelser og samarbeid med pårørende.

«Jeg fikk hjelp av ergoterapeuten til å få vasket kjøkkenet, og i løpet av den prosessen delte jeg det som for meg, var en umulig drøm. Jeg skulle virkelig ønske at jeg kunne sykle igjen. Suse nedover bakkene og kjenne vinden i håret igjen. Hennes svar var at det kunne hun hjelpe meg å oppfylle, det fantes jo sittesykler som løste utfordringene mine med å gå ute.»

Sykkelen har gitt meg glede i hverdagen, muligheten til å være aktiv utendørs, ført til at jeg ikke er like avhengig av bilen for å dra på butikken, besøke familie og komme meg til flotte områder i nærheten.

Å sykle styrker muskulaturen og utvikler den, ikke bare i beina men også i mage/rygg. Det er også fint for koordinasjon av beina, og summen av dette er at sykkelen gjør meg godt både fysisk og psykisk.

Lisbeth sykler nå lange turer som, for eksempel til kommunesenteret Ørnes, som er 18 km unna hjemmet. Hun kan fint sykle på dårlige, svingete og smale veier og syns det er både skummelt og så herlig! Turene med sykkelen har gitt henne mestringsfølelse mange ganger, og jakten på det og den deilige følelsen av å sykle fort, er som en rus!

Send inn din brukerhistorie til oss


arrow_back Tilbake til artikler